Megamama’s en superzonen

‘Dat ze de klei door de kamer gooien in plaats van er een mooi paardje van te boetseren. Ze zijn dan niet vervelend aan het doen – ze zijn aan het onderzoeken.’

Met deze zin heeft het boek Megamama’s en superzonen van Corien Oranje en Joyce de Jongh voor mij eigenlijk zijn werk al gedaan. Het begrip voor mijn gooiende zonen is weer eens (voor de hoeveelste keer?) volledig hersteld en ik kan weer alles aan. Toch gooi ik het boekje nog niet aan de kant, maar ga het al lezend verder onderzoeken want ik ben een meisje dus ik hou van taal. En ik lees poep en pies en testosteron en een niet goed ontwikkelde prefrontale cortex en nog meer mannelijke onmogelijkheden vallen op hun plek. Hoewel natuurlijk niet elk vervelend gedrag hiermee vergoelijkt kan worden…

De schrijfsters zijn beide jongensmoeders (samen zes kinderen waaronder een jongensdrieling!) en dat is te merken aan de vele ervaringen die zij in dit boek aan ons doorgeven. Ook andere deskundigen komen kort aan het woord, gelukkig ook nog een man, een heuse musketier zelfs! Er wordt aandacht besteed aan computeractiviteiten en hoe daar mee om te gaan, heel nuttig. En wat dacht je van geloofsopvoeding aan jongens: hoe herkenbaar, die desinteresse in verhalen en beleving. Doen is het nieuwe geloven, als het aan jongens ligt, en het blijkt nog Bijbels ook.

Het is allemaal niet even baanbrekend nieuw voor een driejongetjesmoeder, maar de herkenning is zo heerlijk dat ik me er opnieuw mee laat voeden. Tussen de weetjes en leuke columns door staan kilometers tips voor kinderfeestjes, huiskamerravot-activiteiten en jongensachtige  veeltelangevakantie-uitjes in Nederland. Scheelt een hoop gegoogle, dus een mooi naslagwerk voor in de kast, nadat je de rest hebt gelezen natuurlijk.

Het gaat voornamelijk over ‘de’ zoon en ‘de’ jongen, terwijl ik in mijn huis al drie totaal verschillende exemplaren heb rondlopen. Die nuance mis ik een beetje, evenals trouwens de rauwe werkelijkheid achter het begrip voor stoeien, smijten en schelden. Geen van de moeders vindt het erg om geen dochter te hebben, en alleen het shoppen wordt gemist. De insteek lijkt te zijn: ‘een jongensgezin is echt niet zo erg als je denkt’.

De mijne zou eerder zijn: ‘Help, ik heb alleen maar jongens. Wat nu?’ Een verschil in woorden misschien, maar we blijven immers meisjes 😉 Mijn werkelijkheid is minder romantisch: ja, ik mis wél een dochter, en ja, ik vind die jongensactiviteiten niet altijd leuk ondanks armen vol begrip en nee, ik mis niet het shoppen. Eén van mijn zonen kan trouwens uren voor zijn volle kast staan;) En tenslotte, ja ik geniet ook onwijs van mijn drie unieke testosteroncontainertjes!

Hoe dan ook: een heel leuk, stoer, vrolijk en informatief boek, zeker een aanrader om als lezende, zorgende, invoelende vrouw de wereld van het mannelijke kind beter te begrijpen. En voor de niet voetballende moeders: er is zelfs een hoofdstuk gewijd aan spelregels en voetbaltips voor beginners. Wel een beetje cliché, maar voor ‘de’ moeder toch erg handig. Kom jij goed beslagen ten ijs… uh… grasmat!

Een supermama van drie megazonen

 

Wil jij een exemplaar van Megamama’s en superzonen winnen? Laat mij weten waarom en de megamama met het beste argument krijgt het boek toegestuurd. Deze winactie is mogelijk gemaakt door Uitgeverij Jongbloed.

Permanent link to this article: http://www.leeslinda.nl/?p=971

24 comments

Skip to comment form

  • Susanna Franken on 20 February 2015 at 20:22
  • Reply

  Ondanks dat er een meisje bij komt zou het nog steeds helpen als ik er een keer achter zou kunnen komen waarom elke poging om het huis wat te ‘versieren’ gebruikt wordt als nieuw sloop of bouwmateriaal voor onze 2 jongens. Ik begin bijna toe te geven dat ik mijn kop en schotels maar moet opbergen. Ik hoop mee te kunnen lachen met situaties die herkenbaar zijn zodat ik ook eens hoofdschuddend en lachend de scherven van een kopje op kan vegen omdat ik het boek gelezen heb ipv geïrriteerd te raken.

  1. Haha versieringen als sloopmateriaal, heerlijk 😉

  • Marit on 21 February 2015 at 09:18
  • Reply

  Ik heb een superzoon en wil graag meer lezen over andere trotse moeders met superzonen!

 1. ik zou dolgraag het boek willen lezen om div. redenen: juist omdat ik GEEN moeder ben wil ik me verdiepen in het leven (brein) van kinderen in het algemeen en omdat ik uit een gezin kom waar er eerst 6 (ZES!) jongens geboren werden en toen 3 meisjes , ben ik gewoon ook heel benieuwd of ik dingen herken vanuit ons gezin.

  1. 6! ZES! tjonge… vroeger waren de jongens vast niet zo heel veel anders.. Kun je je broers toch nog leren begrijpen 😉

  • Dorien on 21 February 2015 at 12:12
  • Reply

  Ja, dit lijkt me een erg verhelderend boek. Ik lees nu een boek over de gedachtewereld van de man, en ik verdiep me ook graag in die van mijn zoon. Ik blijf tenslotte een vrouw en moeder, die het graag goed wil doen, en openstaat voor tips en trucs, om samen van al het mooie jongensachtige te genieten i.p.v. de negatieve kanten te zien. De superzoon heb ik al in huis ;-), de ‘megamama’ moet ik nog worden, maar dat gaat goedkomen!

   • Linda on 26 February 2015 at 09:44
   • Reply

   Die mega mama ben je vast al 😉 Leuk ook, dat boek over de gedachtewereld van de man, kom je vast ook ver mee. Maar dit boek is idd ook voor jou een aanrader!

  • Annelies on 21 February 2015 at 13:13
  • Reply

  Wij hebben twee superzonen, waar ik erg van geniet. Maar… ik ben een ‘meisje/vrouw’ 🙂 Het lijkt me super om meer in ‘hun’ wereld te duiken door middel van een boek. Zeker omdat ik mijn twee zonen in een ander land opvoed, mis ik weleens gesprekken en adviezen en herkenning om mij heen (door het grote cultuurverschil, en weinig christenen) juist ook daarom zijn alle tips, adviezen en lachopwekkers van harte welkom!

   • Linda on 26 February 2015 at 09:47
   • Reply

   Hoi Annelies, jouw argument vind ik de winnaar, ook al zaten er goeie tussen. Maar in een andere cultuur je jongens opvoeden, dat lijkt me een aardige uitdaging en daarom vind ik dat jij het exemplaar van Megamama;s en superzonen hebt verdiend! Geef je mij even je adresgegevens? Heel veel succes!

  • Sieta on 21 February 2015 at 13:32
  • Reply

  Ben de vrouw in gezin met 4 jongens…4, 8, 10 en 40! Alle cliches zijn waar. En ik vind het GEWELDIG! Als ik een moment voor mezelf heb, lees ik graag. Bad aan, muziekje….boek lezen! Doe mij deze maar. Herkenning?

   • Linda on 26 February 2015 at 09:43
   • Reply

   Wow ja heerlijke herkenning. Behalve dat ik geen bad heb haha. Fijn dat je het geweldig vindt! Geniet ervan. EN het boek is dan zeker een aanrader voor jou.

  • irma on 21 February 2015 at 13:36
  • Reply

  Eigenlijk heb je voor jongens helemaal geen boek nodig. Het zijn zelf open boeken. Wij denken vaak voor hun en dat is nou juist iets wat we niet moeten doen. Zeggen ze nee, dan bedoelen ze dat ook, zonder dat daar een, negatieve, bedoeling achter zit. Met ja, precies zo. Wij willen, als moeders, te, vaak weten hoe hun brein werkt. Moeten we loslaten. Het is zoals het is en het gaat zoals het gaat. Eigenlijk heel logisch en simpel. Loslaten is zwz het toverwoord bij jongens. Laat ze ontdekken, stoeien, grenzen verleggen, kattenkwaad uithalen etc. Tuurlijk geef je als ouder grenzen aan. Gaan ze eroverheen dan accepteren ze echt de consequenties wel. Beter dan op voorhand verbieden. Ze hebben ook die onderlinge broers competitie, prima, ze lossen het zelf wel op, zitten er ook niet zo mee als er onenigheid is, komt vanzelf wel weer goed. Halen ook geen oude koeien uit de sloot, wat was dat was, punt! Ik heb ze bijna alle 3 volwassen, gaat zo snel. Had het voor geen goud willen missen. Heb veel geleerd van ” mijn ” jongens en hoop ze nog lang om me heen te hebben. Stiekem vinden ze hun moeder erg belangrijk. Komt er soms beroerd uit maar ach, het blijven jongens hé. De voetbalregels ken ik inmiddels als geen ander, ook daar heb ik het boek niet voor nodig. Ik hoop dat je er iemand blij mee maakt die er daadwerkelijk wat aan heeft, het is ongetwijfeld leuk geschreven. Succes alle mama’s.

  1. Gogo Irma, gewoon ‘doen’ en gewoon doen, en dan kom je een heel eind hè?! En heel leerzaam idd voor piekerende mama’s;)

  • irma on 21 February 2015 at 13:56
  • Reply

  Ps. Je hoeft geen mega mama te zijn/worden om superzonen te krijgen. Gewoon mama vinden ze prima, echt!

  • Corina on 21 February 2015 at 13:59
  • Reply

  Omdat ik, zelf opgegroeid in een gezin met 5 meiden, vaak volledig in het duister tast waarom mijn twee zonen doen zoals ze doen! Ze zijn natuurlijk heel leuk en lief, maar ik begrijp ze heel vaak niet. Bij mijn dochters heb ik daar doorgaans veel minder moeite mee 😉 .

   • Linda on 26 February 2015 at 09:41
   • Reply

   5 meiden… Tjonge.. Maar als jij de Corina bent die ik denk dat jij bent, heb je gelukkig ook nog een paar neefjes 😉

  • Annemarie on 21 February 2015 at 15:42
  • Reply

  Na twee zonen en een volgende zwangerschap die totaal anders was dan de vorige twee… dacht heel mijn omgeving, dat wordt vast een meisje. Maar niets is minder waar, we kregen opnieuw een prachtige zoon.
  We hebben nu dus een echt jongenshuishouden met 3 jongens van 7 en 6 jaar en 8 maanden. Heerlijk, echt genieten. En iedereen roept: jij bent jongens gewend… jij was het enige meisje tussen 4 broers. En toch, wat lijkt het mij heerlijk om zo’n boek te lezen en te hebben staan in de boekenkast. Waar je soms gewoon even in kan bladeren om te zoeken naar bevestiging, “ja, dit zijn mijn jongens, superzonen!”

   • Linda on 26 February 2015 at 09:38
   • Reply

   Hai Annemarie, dank voor je reactie en zo herkenbaar, die reacties bij de derde zwangerschap. Gelukkig heb je zelf wel veel ervaring, komt het vast goed:) Geniet van ze!

  • Marion on 21 February 2015 at 18:29
  • Reply

  Ik vond de eerste nuancering in je eigen boek. Ook leuke en relaxte mama’s weten het niet altijd, maar ach, het geeft weer een leuk verhaal. 😛 met dit boek ben ik klaar voor mijn manneke die nu al begint met ‘nee mama, max niet normaal doen’.
  En ik leen m aan mijn fantastische vriendin met 2 jongens, die soms even moet relativeren en weten dat ‘goed’ meer dan genoeg is. 😉

   • Linda on 26 February 2015 at 09:39
   • Reply

   Hai, ik dacht even dat je Max aan je vriendin uitleende hihi. Leuk om te horen!

  • jenneke on 21 February 2015 at 19:45
  • Reply

  hoewel ik ‘maar’ 1 zoon heb, lijkt het boek me superinteressant te lezen. Komend uit een meidengezin van 4 meiden en zero jongens, is voor mij het jongensgedrag tamelijk nieuw. Omdat mijn zoontje van 2 zich ontpopt als n echte doener, buitenjochie en techneut in spe, kan ik wel wat inzicht gebruiken.. Misschien krijg ik dan daarbij (nog) meer inzicht in het denkpatroon van zn pa

   • Linda on 26 February 2015 at 09:45
   • Reply

   Boek is voor jou zeker een aanrader! Je mag hem wel eens lenen 😉

  • Natasja on 22 February 2015 at 00:31
  • Reply

  Baanbrekend of niet, ik ben toch wel heel nieuwsgierig wat deze super megamama’s me nog kunnen leren over mijn eigen drie mega superzonen. Vooral wat je qua doe-dingen zou kunnen ondernemen met zonen, dat spreekt me wel aan. Zeker in combinatie met geloofsopvoeding. Je kunt ze nooit genoeg toerusten, denk ik dan maar, haha.
  Als het net zo aanstekelijk geschreven is als jouw ‘Tussen pumps en pampers’ is het in één ruk uit.
  Ik wil wel een kansje wagen…..

   • Linda on 26 February 2015 at 09:39
   • Reply

   Met zo’n compliment heb je bijna het boek verdiend haha. Dank in elk geval! En veel plezier met je megasuperzonen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.