Loop toch niet zo snel

Ja hoor, ik heb ook een goed voornemen. Na tweeënhalfjaar een beetje halfslachtig sukkelen gaan we weer een stok achter de deur zetten: de halve marathon in 2020, nu niet in het hete heuvelachtige Libanon maar lekker fris en plat in Enschede.

Hoewel ik akelig huiverig ben voor (te) hoge doelen waar ik spijt van krijg, gaat het natuurlijk mijn focus vergroten (en mijn gewicht verkleinen, een mooi nevendoel na deze fijne vreetvakantie) en weet ik nu al dat ik het prima ga halen. Lekker veilig doel.

Mijn grootste uitdaging is eigenlijk: rustiger rennen. Sprinten zit in mijn bloed; niet te lang hoeven volhouden, even kort en krachtig knallen en dan klaar. Mijn bevallingen waren gelukkig geen marathons, maar voor de lange duurloop van de opvoeding ben ik eigenlijk niet in de wieg gelegd. Mijn renrondjes zijn dus meestal ook kort en snel. Met de tong op de klompen stap ik dan het huis binnen, ik kan écht niet meer. Vijf minuten later ben ik volledig hersteld, geen hijgje meer te horen.

Dus jawel, ik kan wel meer. Als ik maar niet als een malle loop te rennen, maar gewoon ga joggen, om me heen kijk, even praat met iemand die naast me loopt. Dan loop ik zo door naar Duitsland, al is dat hier natuurlijk om de hoek, dus minder stoer dan het klinkt. Maar toch.

Langzaam rennen kost meer tijd, en mijn streeftijd wordt voorlopig niet behaald (het aantal verloren calorieën vliegt wel omhoog trouwens), maar ik houd het wel langer vol, zonder dat terminale gehijg. En dat is de bedoeling. Ook in het echte leven.

Kom op adem – het inspirerende boekje vol rustgevende overdenkingen, een aanrader  – is wat mij betreft ook niet perse bedoeld om je stil te zetten, maar om je af te remmen. Pieken is prima maar kan niet te lang duren en heeft hersteltijd nodig. In een rustiger tempo kun je langer door, kun je meer om je heen kijken, en is er tijd om te praten, met God bijvoorbeeld. En te luisteren.

Je ‘streeftijd’ haal je misschien niet. Maar ja, hoe haalbaar en passend was die eigenlijk voor jou? En waarom wilde je die halen?

Of rustiger leven ook iets met je gewicht doet weet ik niet, maar ik denk wel dat je er lichter door gaat leven .

Permanent link to this article: http://www.leeslinda.nl/?p=1565

Leave a Reply

Your email address will not be published.